خانه / سلامت و زیبایی / تاثیر خشکی بر خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی شیرتیغک وحشی
تاثیر خشکی بر خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی شیرتیغک وحشی
فهرست مطالب
مقدمه
شیرتیغک وحشی گیاهی با پتانسیل دارویی بالا و تغذیهای است که خواص دارویی این گیاه به دلیل وجود ترکیبات فیتوشیمیایی مهم به ویژه فنول ها و فلاونوئیدها میباشد. خشکی یم تنش غیر زیستی مهم بوده و محدود کننده تربن عامل برای رشد و تولید گیاهان است. شیرتیغک وحشی دارای متابولیت های ثانویه ارزشمندی است. بنابراین درک پاسخ های فیزیولوژیکی این گیاه در واکنش به تنش خشکی ضروری است. هدف از این تحقیق، مطالعه تاثیر تنش خشکی بر خصوصیات مورفولوژیکی و برخی پارامترهای فیتوشیمیایی و بیوشیمیایی گیاه دارویی شیر تیغک وحشی است.
به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر خصوصیات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و بیوشیمیایی گیاه شیرتیغک وحشی ، یک آزمایش گلدانی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای تنش خشکی شامل چهار سطح 100درصد (بدون تنش)، 75درصد، 50 درصد و 25 درصد ظرفیت زراعی بود. صفات مورفولوژیکی مطالعه شده شامل مولفه های رشدی شامل وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، ارتفاع گیاه و طول ریشه بود. همچنیت صفات فیتوشیمیایی شامل رنگیزه های فتوسنتزی، محتوای نسبی اب، فنل کل، فلاونوئید کل، انتی اکسیدان با دو روش FRAP و DPPH ، پرولین و قند محلول و همچنین صفات بیوشیمیایی مانند فعالیت آنیزم های انتی اکسیدانی کاتالاز، سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، آسکوربات پراکسید و پروتئین کل در برگ های میانی و پایینی اندازهگیری شد.
یافته ها
نتایج نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر مولفه های رشدی ، محتوی نسبی اب برگ، پرولین، قند محلول، کلروفیل a و b و کلرفیل کل، کارتنوئید، فنل کل، فلاونوئید کل، فعالیت انتی اکسیدانی کاتالاز، سوپر اکسید دیسموتاز، اسکوبات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز و مهار فعالیت رادیکال DPPH و قدرت احیا کنندگی اهن دارد. با کاهش مقدار اب خاک، ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای نسبی اب، کلروفیل a و کلروفیل کل کاهش، و در مقابل میزان طول ریشه و کلروفیل b، کارتنئید،پرولین، قند محلول، پروتئین کل، فنل و فلاونوئید کل، انزیم های انتی اکسیدانی، مهار فعالیت رادیکال DPPH و قدرت احیا کنندگی اهن(FRAP) افزایش یافت. همچنین برخی صفات در برگ پایینی و میانی مورد بررسی قرار گرفتند که از نظر صفات فوق بین برگ میانی و پایینی اختلاف وجود داشت و برگ های میانی حاوی صفات بیشتری از صفات مورد بررسی بودند.
خصوصیات مورفولوژیکی تحت تأثیر خشکی
خشکی به طور مستقیم بر رشد و توسعه بخشهای مختلف گیاه تأثیر میگذارد. در شرایط کمبود آب، ارتفاع گیاه کاهش یافته و تعداد و اندازه برگها محدود میشود. کاهش سطح برگ به عنوان یک مکانیسم دفاعی برای کاهش تبخیر و تعرق عمل میکند. همچنین کاهش حجم ریشه و وزن خشک گیاه از دیگر تأثیرات خشکی است. این تغییرات ناشی از کاهش فتوسنتز و محدودیت جذب مواد مغذی به دلیل کمبود آب است.
فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی مانند کاتالاز و پراکسیداز نیز در پاسخ به تنش خشکی افزایش مییابد. این آنزیمها با کاهش اثرات مخرب گونههای فعال اکسیژن (ROS) از ساختار سلولی محافظت میکنند.
گروه دانشبنیان علمآوران کاسپین با معرفی برند باریجه، در زمینه فرهنگسازی و استفاده بهینه از گیاهان دارویی فعالیت میکند. این مجموعه با ارائه پکیجهای سلامت (مانند پکیج کنترل دیابت، کبد چرب، فشار خون و موارد مشابه) و تغییر سبک زندگی جامعه، به بهبود سلامت عمومی کشور کمک مینماید. در حال حاضر، این مجموعه دانشبنیان در دانشکده و انستیتو تغذیه مستقر است و مسئولیت مرکز تحقیقات هوش مصنوعی در صنایع غذایی کشور را بر عهده دارد. همچنین، طرح ساماندهی عطاریهای سراسر کشور از سوی اتاق اصناف در دستور کار این شرکت قرار دارد. از دیگر افتخارات مجموعه، همکاری با شرکت توسعه کاربرد پرتوها در زمینه پرتودهی گاما برای گیاهان دارویی است. این شرکت با ترویج آموزش و تهیه دانشنامههای کاربردی و روان درباره فواید و روشهای استفاده از گیاهان دارویی، مأموریت خود را در راستای سلامتمحوری پیش میبرد.
خصوصیات بیوشیمیایی تحت تأثیر خشکی
تنش خشکی تغییرات قابل توجهی در متابولیسم گیاه ایجاد میکند. یکی از مهمترین واکنشهای گیاه به خشکی، افزایش تولید ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند فلاونوئیدها و فنلها است که به کاهش اثرات تنش اکسیداتیو کمک میکند. همچنین، خشکی باعث افزایش تولید پرولین و سایر اسیدهای آمینه اسمولیت میشود که در تنظیم فشار اسمزی سلولها نقش دارند.
نتیجهگیری
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش صفات مورفولوژیکی به جز طول ریشه شد. همچنین میزان بیشتری از صفات فیتوشیمیایی در برگ های میانی نسبت به برگ های پایینی مشاهده شد. به طور کلی تنش خشکی باعث افزایش صفات بیوشیمیایی و همچنین افزایش در صفات بیوشیمیایی به جز محتوای نسبی اب، کلروفیل a و کلرفیل کل شد.
بله، خشکی ممکن است باعث تغییر در ترکیبات بیوشیمیایی مانند افزایش تولید متابولیتهای ثانویه (مانند فلاونوئیدها و آلکالوئیدها) و کاهش محتوای آب در بافتهای گیاهی شود.