Effect-of-sour-tea-on-lipid-profiles

تأثیر چای ترش بر روی پروفایل‌های لیپیدی

فهرست مطالب

مقدمه

چای ترش گیاهی است که امروزه به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در گذشته از این گیاه برای درمان اختلالات گستردهای از جمله سنگ‌های کلیوی و مثانه، محرک جنسی، ضدعفونی کننده، کاهش عوارض دیابت و فشارخون استفاده می‌شد. با توجه به یافته های بیشتر مطالعات انجام شده در این زمینه، احتمالا این ماده میتواند در بهبود الگوهای چربی‌های خون خصوصاً تریگلیسرید، خصوصاً در افراد دیابتی شود. همچنین چای ترش به دلیل فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان میتواند نقش مهمی در کاهش پروفایل‌های لیپیدی خون داشته باشد. در گذشته از فرآورده‌های این گیاه برای پیشگیری و درمان سنگ‌های کلیوی و مثانه، ضدعفونی‌کننده، ضد سرطان، محرک جنسی، مسهل و ملین، اشتهاآور، نیروبخش، ضدتب و ضدسرفه استفاده میشد. آنتوسیانیدینهای مختلفی مثل:

سیانیدین–3–مونوگلوزید، دلفینیدین–3–مونوگلوزید، یانیدین–3،5–دیگلوکوزید، سیانیدین–3–سامبوزید، اپیکاتچین، اپیگالوکاتچین، اپیگالوکاتچین–3–گالات و فلاونوئیدها، پلی‌ساکاریدها مثل گلوکز، آرابینوز، گالاکتوز، رامنوز و مقدار کمتری گلوکورونیک اسید، گالاکتورونیک اسید، زایلوز و مانوز از جمله مهمترین ترکیبات فعال موجود در گل این گیاه به حساب می‌آیند.

در این مقاله مروری، مطالعاتی که به صورت کارآزمایی بالینی با هدف بررسی تأثیر چای ترش بر روی پروفایل‌های لیپیدی انجام شده بودند وارد مطالعه شدند.

در ادامه با باریجه همراه باشید.

تأثیر چای ترش بر پروفایل‌های لیپیدی

کاهش LDL و کلسترول کل

مطالعات نشان داده‌اند که مصرف چای ترش منجر به کاهش معنادار در سطح LDL و کلسترول کل می‌شود. مکانیزم این اثر شامل مهار آنزیم HMG-CoA ردوکتاز (آنزیم کلیدی در سنتز کلسترول) و کاهش جذب کلسترول در روده است.

افزایش HDL

چای ترش با افزایش فعالیت آنزیم‌های مرتبط با متابولیسم لیپید، می‌تواند سطح HDL را افزایش دهد. این امر به بهبود تعادل لیپیدی و کاهش خطر تشکیل پلاک‌های آترواسکلروتیک کمک می‌کند.

کاهش تری‌گلیسرید

تأثیر چای ترش با مهار لیپوژنز و افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب، سطح تری‌گلیسریدها را کاهش می‌دهد. این اثرات به‌ویژه در بیماران دیابتی و افراد مبتلا به هیپرلیپیدمی مشهود است.

مکانیزم‌های زیستی

  1. خاصیت آنتی‌اکسیدانی: آنتوسیانین‌های موجود در چای ترش، رادیکال‌های آزاد را خنثی کرده و از اکسیداسیون LDL جلوگیری می‌کنند.
  2. مهار التهابات: ترکیبات ضدالتهابی چای ترش از بروز فرآیندهای التهابی مرتبط با اختلالات لیپیدی پیشگیری می‌کنند.
  3. تنظیم آنزیم‌های متابولیک: چای ترش فعالیت آنزیم‌هایی چون HMG-CoA ردوکتاز و لیپوپروتئین لیپاز را تنظیم می‌کند که در کنترل سطح لیپیدها نقش اساسی دارند.

گروه دانش‌بنیان علم‌آوران کاسپین با معرفی برند باریجه، در زمینه فرهنگ‌سازی و استفاده بهینه از گیاهان دارویی فعالیت می‌کند. این مجموعه با ارائه پکیج‌های سلامت (مانند پکیج کنترل دیابت، کبد چرب، فشار خون و موارد مشابه) و تغییر سبک زندگی جامعه، به بهبود سلامت عمومی کشور کمک می‌نماید. در حال حاضر، این مجموعه دانش‌بنیان در دانشکده و انستیتو تغذیه مستقر است و مسئولیت مرکز تحقیقات هوش مصنوعی در صنایع غذایی کشور را بر عهده دارد. همچنین، طرح ساماندهی عطاری‌های سراسر کشور از سوی اتاق اصناف در دستور کار این شرکت قرار دارد. از دیگر افتخارات مجموعه، همکاری با شرکت توسعه کاربرد پرتوها در زمینه پرتودهی گاما برای گیاهان دارویی است. این شرکت با ترویج آموزش و تهیه دانشنامه‌های کاربردی و روان درباره فواید و روش‌های استفاده از گیاهان دارویی، مأموریت خود را در راستای سلامت‌محوری پیش می‌برد.

نتیجه گیری

Effect-of-sour-tea-on-lipid-profiles-2

با توجه به یافته‌های بیشتر مطالعات انجام شده در زمینه تأثیر چای ترش بر روی الگوی چربی خون، به نظر میرسد که چای ترش به دلیل فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان میتواند نقش مهمی در کاهش پروفایل‌های لیپیدی خون خصوصاً تریگلیسرید و LDL  و همچنین افزایش در سطح HDL داشته باشد. همچنین فیبرهای محلول در آب از جمله ترکیباتی هستند که مانع جذب چربی از دستگاه گوارش میشوند و از این رو میتوانند در کاهش چربی خون مؤثر باشند. با توجه به کم بودن کارآزماییهای بالینی و همچنین ضد و نقض بودن مطالعات انسانی، توصیه میشود که کارآزمایی‌های بالینی بیشتری در این زمینه انجام شود تا بتوان به دوز و همچنین بازه زمانی مشخصی برای در نظر گرفتن این گیاه به عنوان یکی از عوامل کاهنده چربی خون دست یافت.

بله، چای ترش به دلیل داشتن خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی می‌تواند به کاهش فشار خون نیز کمک کند. این امر به نوبه خود می‌تواند به بهبود سلامت قلب و عروق و تنظیم پروفایل‌های لیپیدی کمک کند.

چای ترش به طور کلی برای اکثر افراد ایمن است. با این حال، افرادی که از داروهای فشار خون یا داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند باید از مصرف زیاد چای ترش خودداری کنند، زیرا می‌تواند تأثیرات دارویی آن‌ها را تقویت کند.

در مطالعات مختلف، مصرف روزانه ۲ تا ۳ فنجان چای ترش نشان داده است که می‌تواند تأثیرات مفیدی بر پروفایل‌های لیپیدی داشته باشد. با این حال، توصیه می‌شود که برای دریافت بهترین نتایج، این نوشیدنی را به‌طور منظم و در کنار رژیم غذایی سالم مصرف کنید.

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...