Investigating-anemia-disease-and-its-treatment-with-emphasis-on-the-use-of-medicinal-plants

بررسی بیماری کم خونی و راه درمان با تاکید بر استفاده از گیاهان دارویی

فهرست مطالب

مقدمه

کم خونی یکی از بیماری های شایع در دنیا می باشد و بر اساس تحقیقات انجام شده حدود 30% مردم دنیا مبتال به کم خونی هستند. میزان شیوع کم خونی فقر آهن در کشورهای صنعتی در دهه اخیر کاهش یافته اما تغییر مختصری در شیوع جهانی آن رخ داده است. معمولا دریافت ناکافی آهن ، سوء جذب آهن ، خونریزی گوارشی و عفونت های انگلی از علل شایع کم خونی فقرآهن می باشد. شیوع این بیماری درمناطق گرمسیر دنیا بیشتر بوده که شاید علل آن شیوع بیشتر عفونت های انگلی ، کمتر بودن میزان مصرف گوشت وبالاتر بودن میزان فقر در این جوامع باشد . همچنین نژاد،وضعیت درآمد، سطح سواد و تعداد افراد خانواده از. دیگر عوامل موثردر شیوع فقرآهن می باشند.

در ادامه با باریجه همراه باشید.

مهمترین علل کم‌خونی

  • ضعف سیستم گوارشی و ناتوانی در جذب مواد مغذی.
  • کاهش تولید خون به دلیل ضعف کبد یا طحال.
  • عدم تعادل در مزاج بدن، به‌ویژه سردی یا خشکی مزاج.
  • تغذیه ناکافی و مصرف غذاهای فاقد آهن و مواد مغذی.

سن کم خونی

Anemia-traditional-medicine

کم خونی فقرآهن در دو گروه سنی 9-24 ماهه و در دوران نوجوانی باشد. باید در نظر داشت که سن بروز فقرآهن در شیر خوارانی که نارس بدنیا آمده اند زودتر از شیرخواران طبیعی است. کم خونی شایع‌ترین و گسترده ترین اختلال تغذیه ای در جمعیت جهان است. عواقب مهم ناشی از کم خونی شامل کمبود ایمنی، افزایش عوارض و اختلال عملکرد شناختی است که بار قابل توجهی برای جمعیت جهانی محسوب میشود. آهن مهم ترین عامل سازنده هموگلوبین قسمت رنگی گلبول های قرمزاست. هموگلوبین عامل انتقال اکسیژن در بدن است.با توجه به اینکه آهن مهمترین عامل سازنده در هموگلوبین محسوب می شود در صورتی که فرد دچار کمبود آهن باشد می تواند منجر به کاهش هموگلوبین و در نتیجه کم خونی شود.

پس باید توجه داشته باشیم که از غذاهایی استفاده شود که باعث افزایش یا تنظیم آهن خون شوند. کم خونی فقر آهن با عوارضی همچون کاهش مقاومت بدن در برابرعفونت، کاهش بهره هوشی کودکان، افزایش مرگ و میر مادران، کاهش قدرت یادگیری در کودکان و کاهش ظرفیت و توان کاری همراه است و همچنین موجب افزایش تولد نوزادان کم وزن و مرگ و میر مادران در حین زایمان میشود. گرچه اغلب کم خونی ها ماهیت فقر آهنی دارند ولی عواملی نیز ممکن است با فقر آهن بخصوص در کم خونی های شدید تداخل داشته باشند که عبارتند از کمبود ویتامین های A و 12B ،بیماری های خونی مثل تالاسمی و کم خونی داسی شکل و ایدز. علاوه بر این علل بی واسطه، سایر مشکلات تغذیه ای جامعه نیز علل زمینه ای مهمی برای کم خونی هستند. ویتامین 12B به بدن کمک میکند DNA و گلبول‌های قرمز را تولید کند، از سیستم ایمنی بدن پشتیبانی میکند و به طور طبیعی تنها در منابع حیوانی یافت میشود. این بدان معناست که افراد گیاه‌خوار در به دست آوردن آن دچار مشکل خواهند شد.

چه افرادی به کم‌خونی دچار می شوند؟

افرادی که دارای مشکلات گوارشی همچون بیماری سلیاک هستند و افراد بالغ باالی 50 سال در معرض خطر کمبود این ویتامین قرار دارند زیرا در بدن این افراد مشکالت جذب وجود دارد.پس می توان گفت که کمبود این ویتامین می تواند منجر به کم خونی شود. معمولا کم خونی با علایم زیر دیده میشود: ضعف عمومی،خستگی مزمن،کم حوصلگی، حساسیت به سرما، تحریک پذیری و افسردگی رنگ پریدگی، سردرد، سرگیجه، بی خوابی، تاری دید و آمادگی برای سرما خوردگی و عفونت بی اشتهایی،سوءهاضمه وسوزن سوزن شدن انگشتان دست و پا استفاده از موادغذایی آهن دار مثل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ و سبزی ها مثل جعفری و حبوبات مثل عدس در برنامه غذایی روزانه مفید است.

رویکردهای طب سنتی در درمان کم‌خونی

Anemia-traditional-medicine2

طب سنتی بر بهبود تغذیه، اصلاح مزاج و استفاده از گیاهان دارویی برای تقویت خون‌سازی تأکید دارد. این روش‌ها شامل موارد زیر است:

1. اصلاح تغذیه و تقویت دستگاه گوارش

درمان کم خونی از نظر طب سنتی با تقویت دستگاه گوارش و بهبود جذب مواد مغذی آغاز می‌شود. مصرف غذاهایی که سرشار از آهن، ویتامین C و پروتئین هستند، نقش اساسی در درمان دارد. غذاهایی مانند گوشت قرمز، جگر، تخم‌مرغ، عسل، انجیر و خرما در این زمینه توصیه می‌شوند.

2. گیاهان دارویی مؤثر

  • اسفناج: سرشار از آهن و اسیدفولیک بوده و به تقویت خون کمک می‌کند.
  • چغندر قرمز: بهبود جریان خون و افزایش هموگلوبین.
  • گل گاوزبان: به تقویت کبد و بهبود کیفیت خون کمک می‌کند.
  • گزنه: یکی از بهترین گیاهان برای افزایش جذب آهن و رفع ضعف بدن.
  • انجیر خشک: غنی از آهن و سایر مواد معدنی مفید برای خون‌سازی.

3. مواد غذایی تقویت‌کننده خون

  • عسل: منبع غنی آهن و انرژی.
  • کنجد: سرشار از آهن و مناسب برای رفع ضعف بدنی.
  • شیره انگور و خرما: کمک به افزایش هموگلوبین و رفع خستگی.
  • حبوبات: مانند عدس و نخود که سرشار از آهن هستند.

4. اصلاح مزاج

طب سنتی بر اصلاح مزاج تأکید دارد تا فرآیند خون‌سازی بهبود یابد. برای افراد با مزاج سرد، استفاده از غذاها و گیاهان گرم مانند زعفران، دارچین و زنجبیل توصیه می‌شود.

پیشنهاداتی برای پیشگیری و درمان کم‌خونی

  1. مصرف منظم غذاهای غنی از آهن و ویتامین C برای بهبود جذب آهن.
  2. استفاده از دم‌نوش‌های گیاهی مانند دم‌نوش گزنه یا شیره خرما.
  3. خودداری از مصرف بیش از حد چای و قهوه که مانع جذب آهن می‌شوند.
  4. افزایش فعالیت بدنی مناسب برای تقویت گردش خون و بهبود عملکرد اندام‌های خون‌ساز.

گروه دانش‌بنیان علم‌آوران کاسپین با معرفی برند باریجه، در زمینه فرهنگ‌سازی و استفاده بهینه از گیاهان دارویی فعالیت می‌کند. این مجموعه با ارائه پکیج‌های سلامت (مانند پکیج کنترل دیابت، کبد چرب، فشار خون و موارد مشابه) و تغییر سبک زندگی جامعه، به بهبود سلامت عمومی کشور کمک می‌نماید. در حال حاضر، این مجموعه دانش‌بنیان در دانشکده و انستیتو تغذیه مستقر است و مسئولیت مرکز تحقیقات هوش مصنوعی در صنایع غذایی کشور را بر عهده دارد. همچنین، طرح ساماندهی عطاری‌های سراسر کشور از سوی اتاق اصناف در دستور کار این شرکت قرار دارد. از دیگر افتخارات مجموعه، همکاری با شرکت توسعه کاربرد پرتوها در زمینه پرتودهی گاما برای گیاهان دارویی است. این شرکت با ترویج آموزش و تهیه دانشنامه‌های کاربردی و روان درباره فواید و روش‌های استفاده از گیاهان دارویی، مأموریت خود را در راستای سلامت‌محوری پیش می‌برد.

نتیجه گیری

امروزه تمایل مردم به سوی استفاده از گیاهان دارویی برای برطرف کردن مشکالت و بیماری ها رفته است .گیاهان دارویی با توجه به اینکه منشا گیاهی و عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای سنتزی دارند و دسترسی بیشتری به آنها هست مورد توجه قرار گرفته اند .البته ناگفته نماند که استفاده از گیاهان دارویی بهتر است با نظر پزشک معالج باشد و از مصرف خودسرانه خودداری شود .گیاهان دارویی مواد موثره دارند که ممکن است باعث تداخل دارویی با سایر داوهای تجویزی شود .گیاهان دارویی (گَزَنِه، اسطوخودوس، برگ مورینگا، گیاه ترشک، گل نسترن، زردچوبه، آلوئه ورا، زنجبیل، نعناع، ) نام برده شده در این مقاله معمولا منبع خوبی برای آهن هستند و از آنجایی که آهن برای خون سازی و برطرف کردن کمخونی موثر است می توان گفت استفاده از این گیاهان دارویی می تواند نقش مهمی در بهبود وضعیت کم خونی داشته باشد.

گزنه سرشار از آهن، ویتامین C و کلروفیل است که به افزایش تولید گلبول‌های قرمز و بهبود جذب آهن کمک می‌کند.

بله، جعفری منبع خوبی از آهن و فولات است که برای تولید گلبول‌های قرمز و پیشگیری از کم‌خونی ضروری هستند.

در موارد خفیف، گیاهان دارویی می‌توانند مؤثر باشند، اما در موارد شدید یا مزمن، بهتر است با پزشک مشورت شود و از داروهای تجویزی استفاده گردد.

در صورت مصرف صحیح، معمولاً عوارض جانبی کمی دارند. اما ممکن است در برخی افراد باعث ناراحتی معده یا واکنش‌های آلرژیک شوند.

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

دیدگاهتان را بنویسید

درحال بارگذاری ...